Graviditetsvecka 34!

Nu väger bebisen ca 2,2 - 2,4 kg och är ca 46 cm lång. Den fortsätter att lägga på sig underhudsfett, som sedan kommer att hjälpa den bibehålla sin kroppstemperatur.

 

Om du inte redan pratar med bebisen är det bra att börja nu nästa vecka är hörseln fullt utvecklad. Det gör inget om du pratar bebisspråk en del forskning pekar mot att nyfödda föredrar ljusare röster.

Barnet reagerar nu olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.

 

Ditt barns hjärna utvecklas fortfarande snabbt, och alla fem sinnena börjar nu bli redo för livet utanför livmodern. Vid det här laget kan bebisen se den vätskefyllda världen runt omkring sig. Den kan också känna när den tar tag i sin tå eller suger på ett finger, känna smaken av fostervattnet den sväljer och lyssnar till mammans hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Inte konstigt att en del barn sedan har svårt att ligga själva i vaggan eller spjälsängen. Barnet vill vara nära dig och lyssna till de här ljuden.

 

Många kvinnor upplever att det pirrar eller domnar i bäckenet eller höfterna, bland annat när de är ute och går. Detta kan orsakas av att bäckenets ligament luckras upp inför förlossningen. Prata med din barnmorska om du besväras av smärta i höfterna.

 

En del kvinnor kan känna sig stora, klumpiga, oviga och rent av oattraktiva. Du kan känna dig trött, otålig och gnällig. Kanske märker du att dina ringar börjar klämma åt om fingrarna, eller att händer och fötter är svullna. Det beror på att vätska samlas i kroppen.

 

Att känna sig utmattat är helt normalt. Svårigheter att sova, värk, viktuppgång och oro inför förlossning kan vara bidragande orsaker. Vila så ofta du kan. Flytningarna blir allt rikligare.

 

Livmodern tränar för förlossningen nu och du kan känna av det i form av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. Är du omföderska brukar förvärkarna vara kraftigare än med första barnet, säkert känner du även av dem lite oftare.

 

Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.

 

Dina Braxton-Hickssammandragningar tilltar i styrka och frekvens allteftersom din kropp förbereder sig för förlossningen. Sammandragningarna börjar i övre delen av livmodern som blir spänd och hård för att sedan sprida sig nedåt och slappna av. Många misstar de här "övningssammandragningarna" för verklilga förlossningsvärkar, men det är oftast falskt alarm. Ett sätt att avgöra om det är Braxton-Hicks eller "verkliga" sammandragningar kan vara att gå omkring en stund. Om spänningen då släpper, och om det inte gör ont så är det nästan säkert Braxton-Hicks du upplever.

 

Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Den största skillnaden mot ett fullgånget barn är lungornas mognad. Även om lungorna i vecka 34 inte är helt färdigutvecklade så är chanserna goda att bebisen skulle klara sig utan intensivvård.

Lite uppdate! (Skrivet: Måndag 23/2)!

Mammas fina kille! Att man kan älska någon så mycket! {mobilbild}.
 
 
Alltså seriöst, hur fort kan tiden gå?! Tänkte be om ursäkt för att jag inte hann blogga igår typ, också tittar man in på bloggen och ser att det var 2-3 veckor sedan man skrev sist?! Alltså jag får inte ihop det riktigt..!
Antagligen för att jag har såå fullt upp hela tiden, att jag aldrig hinner reflektera över att det är ny dag ens, haha. Jag bara kör, i ett..
 
Likadant med graviditeten.. Känns som jag är i vecka 15 eller nåt och precis fått reda på att jag är gravid!!Förutom demdär 3 dagarna som jag skrev om då jag hade ont i magen, har jag knappt känt av denna graviditet alls typ! Och vi är i vecka 34?! (Milo kom till världen i 38). Så han är lixom här snart!!
 
(Eller rättare sagt är det kanske så, att man helt enkelt får blunda för tröttheten och magknipet, när man har en 1,5-åring hemma!).
 
Jaja.. Hur som helst. Som sagt händer det så mycket hela tiden, så kan omöjligt skriva om allt sedan sista inlägget (för 2 veckor sedan) (därför jag måste börja blogga varje dag)!! Men vi har i alla fall bland annat:
 
*Vart och badat på badhuset i Borås.
*Shoppat i massor!
*Vart på Ulricehamns jättestora lekplats/lekpark.
*Varit iväg till Gekås/Ullared.
*Jag har fyllt år och vi har haft kalas.
*Byggt en trapp-spaljé runt hela trappan på övervåningen!
  M.m. m.m.
 
Nu försöker vi komma igång med bloggen igen.. Hejja mig!
 
Milo har fått pappas (Rickards) gamla mobiltelefon.. Vi trodde inte att den fungerade? Men Milo måste visst fått igång den, då han har livliga diskussioner med "hen" i andra änden haha

MVC i vecka 31 (Måndag 2/2) + Inlägg: Milos rum!

Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie
Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie
Hittade ett gamalt kort på mig som jag ej visat, från tiden då jag var brun/svart-hårig.
Här höll vi på att flytta in i lägenheten.
 
 
Varje morgon efter att jag & Milo ätit frukost, brukar han se på barnprogrammen en liten stund, medans jag dukar av och sätter igång en diskmaskin.. Idag skulle vi dock ut (MVC stod på schemat), så då passade jag på att fixa mig under den tiden istället..
Diska kan jag ju i värsta fall göra när vi kommit hem igen! Men sminka sig + fixa håret är ju bra om man gör innan, och inte efter att man kommit hem haha.
 
Hade tänkt att vara i stan klockan 14:00, då jag skulle ta spruta/blodprov innan, och laboratoriets dropp in stängde klockan 14:30.
 
Innan det skulle maten lagas (fick bli tacos idag), Milo skulle sova middag osv.
Klockan 12 kom mitt stora hjärta hem. Då åt vi middag tillsammans alla 3, och sedan begav vi oss in till stan runt 13:30.
 
Rickard stannade med Milo i väntrummet medans jag var inne och tog sprutan/blodprovet.
Och direkt när jag var klar, åkte vi till "mommo & moster", för att Milo skulle få leka av sig lite med Felicia, medans vi var inne och pratade, samt kollade hur det stod till med mig & lillebror inne hos barnmorskan Jag får ju alltid ligga och vila ca 15 minuter på britsen innan vi kollar blodtrycket osv. Vilket inte går så bra om man ska springa efter en liten virvelvind! Likaså när jag ska ta spruta/blodprov, då kan ju inte han springa omkring och pilla på alla sprutor o grejjer? Så därför brukar Rickard följa med och passa han 
 
Dock har vi även samtal om graviditeten och förlossningen.. Och har man då ett litet gnälligt barn som springer omkring och pillar på allt, blir dem samtalen inte speciellt långvariga, och jag får då heller inte ut någonting av dem! Så då är det guld värt om Milo kan leka hos Felicia & mormor (morfar jobbar) medans, både för våran, och för hans skull, då han tycker det är såå mycket roligare där
 
Dem har så roligt ihop dem där 2 (Milo & Felicia), vilket är så himla kul att se Jag är så glad att han har henne! Då vi "gamlingar" inte orkar leka på samma sätt (hoppa omkring på lekplatsen, leka ta fatt, springa omkring, klättra & busa)!
Idag hade dem vart ute och lekt i snön, ätit pannkakor (Milos älsklingsrätt), och när vi kom för att hämta honom hoppade han & Felicia studsmatta
 
Hoppar studsmatta i Felicias rum.
 
 
Hade tyvärr inte med mig kameran, så fick bli mobilbilder. Och eftersom dem hade lite svårt att vara stilla, blev korten tyvärr väldigt suddiga :(
 
 
MVC såg förresten allt bra ut Våran barnmorska var dock sjuk (för ovanlighetens skull). Har haft henne under både Milo och Lillebrors graviditet, och kan nog räkna på en hand, de gånger vi haft henne under båda dessa graviditeter tillsammans! Resten av gångerna har hon vart sjuk och vi har haft "vikarier", suck!
 
När man mäter magen (SF-mått heter det va), har jag legat mitt på kurvan hela tiden med Lillebror (när jag väntade Milo låg jag lite under hela tiden), men idag tog det plötsligt ett rejält skutt nedåt och under kurvan! Hon sa att det kunde bero på att alla barnmorskor mäter olika.. Men då är det väl inte ens någon ide´ att mäta då, om man ändå inte tar så stora skutt seriöst? Jaja.. Inget jag oroar mig för än i alla fall

Blodtrycket sa hon inte vad det låg på, men det var i alla fall okej! Kommer inte riktigt ihåg när det började höjas med Milo (fick ju högt blodtryck när jag gick med han), men ska försöka leta upp det och jämföra dessa graviditeter! Har hittills inte ens känt mig gravid, utan mått bättre än någonsin, samt haft en otrolig energi!
 
 
Och bara för att jag skrev så, började jag dagen efter (tisdag) att fruktansvärt dåligt..
Har varit sängliggandes både tisdag, onsdag och torsdag, pga molande smärta längst ner i magen! Känns exakt som de första värkarna jag fick, precis innan förlossningen med Milo! När jag ligger ner och vilar, molar det hela tiden! Och försöker jag ställa mig upp och gå, så viker sig bara benen pga att det gör så ont! 
 
Så nu har jag som skrivet legat i soffan/sängen så ofta som möjligt, och bara vilat vilat vilat! Dock är det ju inte det lättaste heller, då man har en 1,5-åring att ta hand om, samt ett hem, också fyller jag år på fredag på det! Yey!
obeskrivligt tacksam över mitt stora hjärta (Rickard) dagar som dessa (och annars också givetvis, men ni förstår vad jag menar!). Han jobbar ju endast halvtid just nu, vilket betyder så oerhört mycket för oss båda! Han måste få ta det lugnt, pga sin utmattning osv, samtidigt som jag är höggravid och också mår dåligt just nu, så finns han där större delen av tiden, man har sällskap, och vi försöker stötta varandra så gott det går, samt hjälpas åt med alla sysslor!
 
Hur som helst, över till dagen! haha. Efter MVC, åkte vi faktiskt till Röda Korset! Var typ 1 år sedan vi var där sist! (Shoppingen på Köp/sälj-sidorna på Facebook har tagit över). Och nu när man lätt kommer över i stort sett allt man vill ha, hittade jag verkligen ingenting där!
 
Det enda som låg i våran korg, var några strumpor till Milo med Disney Cars De var som nya i skicket, och kostade endast 3kr styck, så då passade vi på! Strumpor går åt!
 
Sedan när vi ändå var i stan, passade jag på att bestämma träff med en tjej, som jag köpt en parfym utav, och som tyvärr inte kunde mötas upp, runt den tiden Rickard ändå slutar jobbet på vardagarna. Det var Christina Aguileras parfym - By night. Luktar ju så otroligt gott, men ligger ju på runt 300kr i butik (stor flaska). Jag gav 80kr! Hon hade typ fått den i present, men det var inte riktigt hennes doft, så den var oanvänd!
 
 
Efter det åkte vi och hämtade Milo igen. Fick en hel påse med kläder som Felicia vuxit ur! Hoppas på att tjäna en slant på dem! 
 
Väl hemma igen vart jag såå trött.. Vi fikade äppelpajen som vart kvar sen igår Sen hamnade vi på soffan hela familjen, helt förlamade, haha. Blir ju inte bättre av att våran nya soffa är så otroligt skön att ligga i! Jag köpte den till Rickard i förtidig födelsedagspresent, då det var det enda han önskade sig typ (förutom pengar) 
 
En beige Divan-soffa!
 
Såhär ser den ut! (Bild lånad från Google). Fast utan demdär nackstöden. (Bild på våran när den är på plats kommer). 1000kr gav jag för den!
 
 
Helt galet nöjda blev vi, då våran förra var såå sliten, att den gjorde ont att sitta i! Den var utav skinn, så för det första var den iskall att krypa upp i, och sedan slitningar på det, så man typ rev sig om man satt med bar hud!
 
Gjorde iordning en kopp kaffe, så jag orkade mig upp för att sätta igång en diskmaskin i alla fall.
Annars har jag bara bloggat, svarat på facebook-meddelanden, samt beställt lite nya kläder till bebis (igen) nu på kvällskvisten. Sängen 00:00. God natt!

 
Inlägg: Milos rum:
 
Vet att många vart nyfikna på hur Milos rum ser ut.. Så tänkte ta och visa lite bilder på det
 

Taget från dörren. Dock har skötbordet fått flytta in till Lillebrors rum i stället
 
 
Höger sida.
 
 
Sängen.
 
 
Vänstra sidan.
 
 
Bakom dörren
 
 

Zandras Nya Dagbok

Namn: Zandra. Ålder: 28. Bor i ett hus på landet, med min Rickard 30 år {blev tillsammans februari 2003} och våra söner Milo 3 år {född 9 juli 2013} & Milton 1,5 år {född 13 april 2015}. Intressen: inredning, barnkläder, shopping, resor & utflykter, djur, matlagning m.m. Jag är utbildad djurvårdare, men är just nu mammaledig. Jag blir så glad när du lämnar en kommentar, och svarar på alla jag får! Jag gör gärna länk-byten, och ni får gärna tipsa mig om tävlingar. Varmt välkomna och hoppas ni stannar! <3 KONTAKT: zandra_svantesson@hotmail.com

RSS 2.0