Graviditetsvecka 29!

I lördags gick vi in i vecka 29.
 
 
Nu väger bebisen omkring 1 400 gram och är ungefär 39-40 cm lång från topp till tå.

 

Man kan nu få en antydan till om bebisen vill komma ut med fötterna eller huvudet först. De flesta barn brukar lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen, fast en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Bli inte orolig om det visar sig att den ligger med fötterna nedåt; det finns fortfarande tid för den att vända sig, och din läkare kan också försiktigt försöka vända på bebisen, när det är ca 1 månad kvar till förlossningen.

 

Forskning har visat att bebisen inte bara kan höra dig, utan också känna igen din röst, vilket bevisar att den redan kan lära sig, minnas och känna igen.

 

Bebisens näringsbehov blir större under tredje trimestern och du behöver äta mycket protein, C-vitamin, folsyra, järn och kalcium (ca 200 mg går åt varje dag till att bygga upp bebisens skelett), så se till att äta mat som är rik på dessa näringsämnen.

 

Mot slutet av graviditeten blir halsbränna vanligt. Det orsakas av både hormonella och fysiska förändringar i kroppen. Det kanske inte går att slippa den helt och hållet, men det finns åtgärder som kan lindra. Försök undvika fet och kryddig mat, choklad, citrusfrukter, alkohol och kaffe. Ät lite och ofta, ta små tuggor och tugga noga.

 

Barnet och magen fortsätter att växa och det kan kännas som om dina inre organ trängs undan. Fostrets sparkar kan ses utanpå magen. Att känna mycket sparkar är helt normalt. Från livmodern ner mot ljumsken går det så kallade livmoderband. När livmodern växer och livmoderbanden tänjs ut kan du känna en smärta som strålar ut mot ljumsken och blygdläpparna.

 

Kanske känner du av förvärkar? Ett bra sätt att slappna av och dämpa dem är att lägga dig i ett varmt bad. När du slappnar av avtar värkarna.

 

Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer. En del kvinnor kan känna sig stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i första trimestern.

 

Om din blodgrupp är Rh-negativ har du säkert fått reda på om ditt barn är Rh-negativt eller positivt. Bär du på ett Rh-positivt barn blir du nu erbjuden en spruta med Anti-D för att förebygga immunisering. Bär du på ett Rh-negativt barn föreligger det ingen risk för immunisering och någon förebyggande behandling eller ytterligare provtagning under graviditeten behövs inte.

 

Har du och din partner börjat boa än? Boande innebär att hemmet och rutinerna iordningställs och ses över inför den nya familjemedlemmens ankomst. Ni kanske köper barnvagn, skötbord, vagga och spjälsäng.

Boandet innebär kanske också att ni organiserar hemmet på andra sätt. Lagar trasiga möbler. Flyttar, bygger ut eller renoverar? Städar i källaren? Målar om och tapetserar? Eller kanske syr gardiner och vårdar kläder. Allt för att skapa ett välkomnande hem. Gör en lista på vad ni vill ska göras - men ställ inte alltför höga krav på er själva.

Möblerat om i storarum/sovrum (Måndag 22/4)!

Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie
Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie
 
 
Upp 10:30 {tidigare än igår i alla fall}!
Klädde på mig {glömde ta ett dagens outfit-kort}, men hade i alla fall på mig:

Blå flees-tröja {mammas gamla}.
Grå mjuka "tighta" mjukisbyxor med resår i midjan {de enda "byxorna" jag har kunnat ha sen jag blev gravid, förutom tights/mysbyxor.. Men nu fick jag inte på mig dem heller, satt så hårt så jag höll på att bli galen! Slutade med att jag slängde av mig dem efter halva dagen, och hoppade i mina älskade svarta tights istället ;) }.

Ut med hunden.. Men det regnade ute, så han fick gå in sen igen! Han som älskar att vara ute, blev lite ledsen.. Tänkte jag skulle ge honom en dentastix som tröst.. Tror ni inte mössen hade vart där och ätit då eller?! Och dentastix är ju inte direkt gratis! x( Men bara att slänga en massa smulor/söndergnagd påse/kartong osv.. Och dem få som blev kvar, ställde jag inne hos katten! Så går dem på dem en gång till, ryker livet! ;p
 
Åt frukost + bloggade medans. Satte igång en diskmaskin och en tvättmaskin.
Plockade upp allt skräp som blivit över från helgens jobb.
Fikade + fortsatte med blogg-inlägget medans.
 
Tömde den höga byrån i storarummet, plus torkade ur den, då jag hade tänkt att flytta in den till sovrummet istället, och ha bebis-kläder där i! :)
 
När älsklingen kom hem bad jag honom ta in alla stora papp-påsar från bilen {från helgens jobb}, så tog jag en som hade gått sönder, och skickade tillbaka reklamen {jobb} i den :) {Perfekt att göra det i trasiga påsar, då man ändå inte har någon användning för dem annars}.
 
Till middag idag kokade vi endast korv, och åt korv med bröd tillsammans i köket.
Vilade magen en pyttestund efteråt {fortsatte med blogg-inlägget},
 
och sedan hjälptes vi åt att tömma skrivbordet/kontoret i storarummet, då även det ska flytta in i sovrummet, och agera skötbord ;) {Jättesmart- ni kommer att få se bilder sen när det är klart ;) }.
 
Hjälptes åt att flytta skrivbordet/skötbordet, och sedan tog han den höga byrån m.m. själv. Där skötbordet ska stå nu, stod det 2 byråer innan. Den ena fick agera lådor till skötbordet {kort kommer som sagt} och den andra fick flytta in i barnrummet så länge.. Sen köpte ju jag en ny byrå i fredags.. :) Den har nu fått flytta in i storarummet, under ena fönstret, och agera blomsterbänk <3
 
Fixade iordning snabbt i sovrummet, så pass att man kan gå där, så får jag fortsätta med detta projekt en annan dag, för nu är klockan massa! Hängde upp den nytvättade tvätten på tork, hämtade in hunden och gav han "kvällsmat", skar upp grönsaker/frukt till Kajsa och sen tog jag kväll!
Åt lite kvällsmat + bloggade klart blogg-inlägget medans, sedan sängen 00:00.
 
Riktigt bra dag, då jag har velat möblera om {detta}, ett bra tag.. Men nu äntligen blev det av! :) Kram

 
Alltså heelt sjukt!! Vann för ett tag sedan, ett presentkort, värde Ett Tusen Kronor(!!)annasbabyshop.se :D :D :D <3 Tävlingen vann jag på bloggen mansondust.nu! Tusen Tusen Tusen Tack! :D <3 <3
 
Nu har i alla fall varorna som jag köpte för presentkortet kommit, och detta var vad som fick flytta hem till oss:
 
Baby-gunga, 790:-
{Den går på batteri & gungar av sig själv. Som en babysitter, fast barnet gungas/vaggas, vilket dem brukar tycka om :) Har hört att den har räddat många nätters sömn- för föräldrar som har en sådan, och underbar till tex kolik-barn som ständigt vill bli vaggade. Bra om man har ont i ryggen, då man kan få lite avlastning. Håller barnet "sysselsatt" medans man diskar, lagar mat osv :) }.
 
 
Ett tjockt täcke till barnvagnen, 219:-
{Sidans produktbeskrivning: Detta är det tjockaste täcket, och passar extra bra när det är kallt ute!}.
 
 
Extra spegel för att se ditt barn i baksätet, 89:-

En dag hos familjen / Promenad i vårvädret (Söndag 21/4)!

Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie
Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie Oldie
Kort från 24 maj 2008. Jag & lillasyster gungar gungbräda på Borås djurpark^^
Saknar Borås djurpark.. Att gå omkring där i solen, det är VÅR för mig på något sätt! :)
 
 
La mig runt 01:00 igår {som jag brukar det senaste}.. Ställde alarm på 9, då 8 timmars sömn är precis lagom!
Sover som en stock, och vaknar 12!! Vilket är alldeles för länge!! Måste börja komma in i rätt rutiner igen, nu efter sjuk-perioden. {senast var i torsdags, då jag hade feber osv, och sov hela dygnet i stort sett}.
Är fortfarande inte helt 100, så kroppen tog väl vad den behövde. Men nu får det som sagt räcka! :p
 
Upp, tände i vedspisen, gav Lucifer frukost, klädde på mig, gick ut med hunden och åt frukost. Fick bli en snabb frukost + kaffe idag, då älsklingen kom hem från sitt 1:a jobb {CD} 13:00, och då vart det bara att packa o sedan vidare in till stan för jobb nr 2 för dagen {reklam}. passade jag på att följa med till familjen. Inte varit där på 2 veckor, pga att jag varit sjuk så länge! Men nu äntligen är jag så gott som frisk igen <3 ! :)
 
Dem skulle precis äta middag när jag kom, så då åt vi tillsammans allihopa :) Spagetti & mammas köttfärssås, mums! Vilade magen en stund efteråt, innan vi gick ut i det underbara vår-vädret och gick! :D <3 Jag, mamma & Felicia {som cyklade}. Gick en bra runda, och det var såå skönt att få komma ut och röra lite på sig, samtidigt som solen värmde gott <3
 
Det är svårt att gå förbi en enorm bänk, utan att få klättra upp på den! :p
 
 
Sedan måste man springa omkring på den, och malla sig för att man kommit upp helt själv.. {min syster för er som undrar :p }.
 
 
Också MÅSTE man ju stanna och leka också, om man skulle råka gå förbi en lekplats! ;p
 
 
Väl hemma hos dem igen, avnjöt jag lite Ben & Jerry-glass i solväggen på balkongen! Jättevarmt & vindstilla.. Huur skönt?! <3
 
Efter en stund väntade dock badet! Såå underbart att få göra sig heelt ren & fräsch! <3
Älsklingen ringde och sa att han blev sen.. Så då hann vi även ta en kvällsfika tillsammans allihopa! :) Såå mysigt att ha sällskap för en gång skull när man fikar^^ + att det blir lite variation på maten också ;)
 
Efter fikat gick Felicia och la sig, o vi kikade lite på tv:n, innan älsklingen kom vid 19:30.
Så blev en riktig heldag med familjen, vilket var riktigt mysigt & avkopplande faktiskt! :) Så nu har jag laddat med lite ny energi för veckan som kommer ;) En hel del på schemat faktiskt.. Men mer om det då!
 
Väl hemma hos oss igen har jag bara avrapporterat reklamen {jobb} + bloggat nu, {i sängen}, för var så kallt i köket.. Precis ätit min kvälls-apelsin också {kvälls-tradition ;) }. God natt! Kram

För ett tag sedan vann jag en stoor burk {400ml} med hårspray från PROFESSIONAL SEBASTIAN, värde 290kr! :) Jag vann det på facebook, och blev glatt överraskad när jag öppnade paketet, och fick se att dem även skickat med en massa prover på deras shampo & balsam! :) Tusen Tusen Tack! :D <3

Zandras Nya Dagbok

Namn: Zandra. Ålder: 28. Bor i ett hus på landet, med min Rickard 30 år {blev tillsammans februari 2003} och våra söner Milo 3 år {född 9 juli 2013} & Milton 1,5 år {född 13 april 2015}. Intressen: inredning, barnkläder, shopping, resor & utflykter, djur, matlagning m.m. Jag är utbildad djurvårdare, men är just nu mammaledig. Jag blir så glad när du lämnar en kommentar, och svarar på alla jag får! Jag gör gärna länk-byten, och ni får gärna tipsa mig om tävlingar. Varmt välkomna och hoppas ni stannar! <3 KONTAKT: zandra_svantesson@hotmail.com

RSS 2.0